Är Sydsudan fattigt?

Innehållsförteckning

Är Sydsudan fattigt?

Är Sydsudan fattigt?

På grund av konflikter och fattigdom har många barn utsatts för brott mot sina mänskliga rättigheter och flickor är extra utsatta för barnäktenskap. Sydsudan är ett av världens fattigaste länder. Ekonomin är helt beroende av olja och bistånd och under inbördeskriget stannade landets utveckling av.

Hur blev Sydsudan självständigt?

Sydsudan blev en självständig stat den när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart.

Är det krig i Sydsudan?

Sydsudan är ett av de farligaste länderna i världen för hjälparbetare. Sedan kriget började 20 hjälparbetare dödats i landet. Sedan december 2017 har 22 hjälparbetare kidnappats och enbart i april blev tre personer dödade och 13 kidnappades.

Hur är det i Sydsudan?

Största möjliga försiktighet bör iakttas i alla delar av landet. Efter omfattande militära sammanstötningar i Sydsudans huvudstad Juba i juli 2016 har situationen i Juba och i Sydsudan gradvis förbättrats efter vapenvila och förnyat fredsavtal 2018. Samtidigt är situationen oförutsägbar och kriminaliteten relativt hög.

Har Sydsudan diktatur?

Sydsudan blev en självständig stat den och är Afrikas yngsta land. Sydsudan saknar en permanent författning och har ännu inte hunnit utveckla några starka politiska institutioner. Landet är en republik med starkt presidentstyre. Fördjupning om aktuell politik i landet hittar du i Landguiden.

Vad exporterar Sydsudan?

Sydsudans i särklass viktigaste naturtillgång är de stora fyndigheterna av olja nära gränsen mot Sudan, främst i delstaterna Unity, Övre Nilen och Jonglei. Oljan går liksom naturgas på export. Därutöver finns fyndigheter av järn, koppar, zink, guld och silver, men brytningen av dessa metaller är obetydlig.

När blev Sydsudan självständigt?

South Sudan/Founded

Vem har makten i Sydsudan?

I september 2016 krävde Macher ett förnyat krig för att få ut regeringen. Ett nytt fredsavtal undertecknades i september 2018, men det ledde inte till ett varaktigt eldupphör. En ny koalitionsregering inrättades 2020, med Salva Kiir som president och Riek Machar som vice president.

Vart ligger Sydsudan?

Sydsudan (engelska: South Sudan), formellt Republiken Sydsudan (engelska: Republic of South Sudan), är en stat i Östafrika. Huvudstaden är Juba. Sydsudan gränsar i norr till Sudan, i söder till Uganda, Kenya och Demokratiska republiken Kongo, i öster till Etiopien och i väster till Centralafrikanska republiken.

Vilka mänskliga rättigheter bryter Sydsudan mot?

Det handlar om skrämseltaktiker, trakasserier, godtyckliga gripanden, förlängda häktestider, tortyr, påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar. Okontrollerad och olaglig övervakning från NSS har en nedkylande effekt på civilsamhället och på fredlig aktivism. Hotet om övervakning är också ett vapen i sig.

Relaterade inlägg: