Vad är socialtjänsten ansvarig för?

Innehållsförteckning

Vad är socialtjänsten ansvarig för?

Vad är socialtjänsten ansvarig för?

Socialtjänsten i varje kommun ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är de skyldiga att samverka med bland annat hälso- och sjukvården, skolan och polisen.

Hur lång tid efter Orosanmälan?

Den ska vara slutförd senast inom fyra månader. Skola och andra myndigheter som har gjort en orosanmälan kan få återkoppling om att en utredning är inledd, pågår eller är avslutad.

Kan du göra en orosanmälan som privatperson?

  • För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.

Vad är en orosanmälan?

  • En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.

Hur görs en anmälan till socialtjänsten?

  • När en anmälan inkommer till socialtjänsten görs en förhandsbedömning för att avgöra om en utredning ska inledas eller inte. En förhandsbedömning kan omfatta följande tre delar: skyddsbedömning. genomgång av tidigare kännedom. kontakt med den eller de som anmälan gäller till exempel vårdnadshavare. Anmälningsmöte.

Relaterade inlägg: