Vad snackar afghaner för språk?

Innehållsförteckning

Vad snackar afghaner för språk?

Vad snackar afghaner för språk?

Det talas över 30 språk i Afghanistan. De två största är dari och pashtu som också är Afghanistans två officiella språk. Dari och pashtu är indoeuropeiska språk och därmed besläktade med de flesta språk som talas i Europa, däribland svenska. Dari är särskilt nära besläktat med farsi, som talas i Iran.

Vilka språk pratas i Afghanistan?

Dari är det officiella skriftspråket i Afghanistan ihop med pashto och talas av drygt hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan. Det språket dominerar i flera av de större städerna såsom, Kabul, Mazar-e Sharif och i Herat.

Hur många procent pratar dari i Afghanistan?

Dari (språk)
دری
Talas iAfghanistan
RegionSydasien
Antal talare12,5 miljoner (2000–2011) Modersmål för 25–50 % av den afghanska befolkningen
Officiell status

Vad har Afghanistan för statsskick?

Året därpå ratificerades en ny författning skriven av afghaner utbildade utomlands på uppdrag av kungen. Den nya författningen fastslog ett mer parlamentariskt statsskick med en form av konstitutionell monarki, dock med fortsatt kungligt inflytande i politiken.

Är afghaner araber?

Fler folkgrupper Det finns ytterligare en rad mindre folkgrupper i Afghanistan – turkmener, araber, kirgiser, nuristanier med flera. I norra Afghanistan finns turkmener som talar det turkiska språket turkmenska eller dari. Där finns även daritalande araber. Mindre grupper av araber bor också i östra delarna av landet.

Hur många vokaler finns det i dari?

Alfabetet består av 32 konsonanter och 6 vokaler.

Hur många språk finns det i Afghanistan?

Det talas över 30 språk i Afghanistan. De två största är dari och pashtu som också är Afghanistans två officiella språk.

Hur många Tajiker finns i Afghanistan?

Tadzjiker är ett iranskt folk bosatt i Centralasien. De uppgår till mellan 16,5 och 28,5 miljoner. De talar främst tadzjikiska, ett iranskt språk som ofta räknas som en persisk dialekt. Tadzjikerna utgör majoriteten av befolkningen i Tadzjikistan och den näst största befolkningsgruppen i Afghanistan.

Hur är naturen i Afghanistan?

Afghanistan har fyra årstider: vår, sommar, höst och vinter. Den största delen av landet har ett torrt, kontinentalt inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. ... Det bevattnade jordbruket är till stor del beroende av att det kommer tillräckligt med snö i bergen som smälter på våren.

Vad är gränsen till Afghanistan?

  • Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

När blev Afghanistan självständigt?

  • Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Vad är Afghanistan i Asien?

  • Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

Relaterade inlägg: