Vad har furu för egenskaper?

Innehållsförteckning

Vad har furu för egenskaper?

Vad har furu för egenskaper?

  • Egenskaper: Mjukt och lätt, lätt att forma, hållbart i vatten.
  • Vikt: 500-540 kg/m³
  • Används till: Snickeriarbeten, träskulpturer, träskor, gevärs-

Vad har ek för egenskaper?

Kärnvirke av ek är mycket motståndskraftigt mot röta även i fuktiga miljöer. Eken är vårt mest beständiga träslag. Lämpligt för utomhusbruk. Tack vare sin hårdhet och seghet används ekvirket till golv, möbler, snickerier i utsatta miljöer och båtar.

Vad har träslaget en för egenskaper?

Alla träslag har sina egenskaper som passar för olika ändamål. Densitet, hårdhet, krympning och beständighet mot röta kan skilja sig stort både mellan och inom ett träslag. Här rangordnas de svenska ädellövträdslagen samt björk, gran och tall för några olika egenskaper. I världen finns både mjukare och hårdare träslag.

Vilken är den främsta användningen av barrträ?

Gran är det träslag som i första hand används till konstruktionsvirke. Till snickerier, lister och invändiga paneler används vanligen virke från furu men även gran kan användas. Lövträ, till exempel ek och bok, används i golvbeläggningar och i möbler.

Vad kan man göra av ASP?

Aspen användes till klädselbrädor till husgavlar vända mot syd men också till takspån. I Norge används asp fortfarande till klädselbrädor i yttersta havsbandet där den tål salt och hårt klimat bättre än andra trädslag. Asp användes också ofta till tråg och andra livsmedelsförpackningar då den inte tillför någon smak.

Relaterade inlägg: