Vad betyder tillgänglighet funktionsnedsättning?

Innehållsförteckning

Vad betyder tillgänglighet funktionsnedsättning?

Vad betyder tillgänglighet funktionsnedsättning?

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning innebär att de på lika villkor som andra har tillträde till den fysiska miljön, transporter och anläggningar, och tillgång till information, kommunikation, varor, produkter och tjänster.

Vilka områden berörs av tillgänglighet?

Exempel på skäliga tillgänglighetsåtgärder Åtgärder för tillgänglighet kan handla om stöd, personlig service, information och kommunikation, samt den fysiska miljön. Exempel på stöd eller personlig service: Stöd i undervisningen i skolan.

Vad har gjorts för att öka tillgängligheten för människor med funktionsnedsättning?

För att i en snabbare takt öka tillgängligheten i befintliga miljöer, inte bara invänta att miljöerna byggs om eller ersätts, finns det sedan 2001 bestämmelser med krav om att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas i publika lokaler som allmänheten har tillträde och på allmänna platser.

Vad innebär begreppet tillgänglighet?

Tillgänglighet handlar om hur samhället utformas. Ett tillgängligt samhälle är utformat så att så många som möjligt kan använda och ta del av det. Det handlar om att kunna ta del av den fysiska miljön och kunna ta sig runt i samhället.

Hur kan vi förbättra tillgängligheten för funktionsnedsatta i samhället?

För att öka tillgängligheten i verksamheten är det bra att arbeta strategiskt och systematiskt. Exempelvis inkludera frågor om tillgänglighet i arbetsmiljöarbetet, rekryteringsprocessen och vid upphandling. Det handlar också om att arbeta konkret för att göra verksamhetens olika delar mer tillgängliga.

Relaterade inlägg: