Vad betyder Har du något på hjärtat?

Innehållsförteckning

Vad betyder Har du något på hjärtat?

Vad betyder Har du något på hjärtat?

handen på hjärtat (som inledning på fråga) svara nu uppriktigt; lätta sitt hjärta (för någon) erkänna, vara uppriktig; det ligger mig om hjärtat är angeläget för mig; vad har du på hjärtat?

Vad är HOJT?

Hojt betyder ungefär detsamma som leverne.

Hur gör man Bäverhojt?

Man tillverkar det genom att låta könskörteln på bävern ligga o dra i brännvin minst en månad och sedan använder man detta som essens. Blanda ut det med mera brännvin och du har drickfärdig bäverhojt! Smakar satan, luktar terpentin och du kommer att lukta bäver i en vecka efteråt...

Vad är Bäverhojt gjort av?

I bävergället finns bland annat salicylsyra och därför var bävergäll hårdvaluta inom läkemedelskonsten i äldre tider. Och det är alltså bävergället som är kryddan i snapsen Bäverhojt. körtlarna läggs i 40 procentig sprit som får dra i ungefär en månad.

Vad smakar bävergäll?

Det kan förekomma i livsmedel med märkningen naturlig arom, som vaniljsmak. Däremot är det extremt ovanligt i exempelvis Sverige (läst 2021), troligtvis för att det är dyrt. Livsmedelsverket har konstaterat att det är ofarligt att förtära. Bävergäll var tidigare ett naturläkemedel.

Relaterade inlägg: