Hur lång tid tar det för tandhygienist?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar det för tandhygienist?

Hur lång tid tar det för tandhygienist?

En vanlig undersökning brukar ta mellan 20 och 40 minuter. Både tandhygienister och tandläkare kan göra undersökningar, men tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Tandhygienisten ska kalla på en tandläkare om hen hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.

Vad kan man läsa efter tandhygienist?

Efter varje möte med en patient krävs det att du som tandhygienist för journal och dokumentera de behandlingar du genomfört, följer upp tidigare insatser och utvärderar munhälsan. Vill du bli bättre på att dokumentera och administrera dina insatser kan du läsa en utbildning inom administration.

Är det svårt att komma in på tandhygienist?

Den som vill bli tandhygienist måste i grunden ha en gymnasieutbildning enligt vissa kravspecifikationer. Förutom grundläggande behörighet krävs Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b. Då är man behörig att söka till tandhygienistutbildningen, som finns på ett flertal högskolor och universitet i Sverige.

Hur många poäng krävs för tandhygienist?

För att bli tandhygienist måste du gå en tandhygienistutbildning efter gymnasiet som vanligtvis omfattar 180 högskolepoäng, alltså tre års studier. Det finns möjligt att ta ut din tandhygienistexamen efter två år med legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Hur lång tid tar det att bli tandläkare?

Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen vilket krävs för att få arbeta som tandläkare. Efter legitimation och två års kliniskt arbete har du möjlighet att utbilda dig till specialist.

Vilka betyg krävs för tandhygienist?

För att bli behörig till en tandhygienistutbildning behöver du ha Grundläggande behörighet + Matematik 2, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b. Naturvetenskapsprogrammet är ett bra alternativ för dig som vill bli tandhygienist.

Vad läser man på tandhygienist?

Kurser

  • Oral hälsa, introduktion 7,5 hp.
  • Anatomi och fysiologi, grundkurs 7,5 hp.
  • Medicinsk mikrobiologi, vårdhygien och immunologi – inriktning oral hälsa 7,5 hp.
  • Patofysiologi och farmakologi - inriktning oral hälsa 7,5 hp.
  • Människan i ett livscykelperspektiv 10,5 hp.
  • Vetenskaplig grundkurs 7,5 hp.

Relaterade inlägg: