Vad är en åklagaren?

Innehållsförteckning

Vad är en åklagaren?

Vad är en åklagaren?

Vad gör en Kammaråklagare. Åklagarens arbetsplats är åklagarkammaren och de domstolar där åklagaren framträder. I samarbete med polisen utreder åklagaren brott. Utredningen består bland annat av att säkra bevis och kontakt med brottsmisstänkta, brottsoffer och vittnen.

Vad är assistentåklagare?

Den första utbildningsperioden, aspiranttiden, är en provanställning och pågår fram till dess åklagaraspiranten blivit assistentåklagare, minst 9 månader. Provanställningen består av praktisk träning och utbildning på en åklagarkammare. Under denna tid får man också möjlighet att göra en längre praktik hos polisen.

Vad har åklagare för utbildning?

Åklagare i Sverige är i grunden Jurister. Om man uppfyller de formella kraven: jur. kandexamen eller juristexamen, tingsmeritering, vilket betyder att man har genomgått notarietjänstgöring vid tingsrätt eller förvaltningsrätt, och om man är svensk medborgare, kan man söka till Åklagarmyndighetens aspirantutbildning.

Vem är åklagarens chef?

Riksåklagaren är landets högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Riksåklagaren är också chef för Åklagarmyndigheten.

Vem är en åklagare anställd av?

Det är åklagarens uppgift att inför domstol bevisa att en misstänkt person är skyldig till det brott han eller hon åtalats för. ... Allmän åklagare är benämningen på en åklagare som är anställd av staten och som företräder det allmänna i brottmål. Åklagarna är anställda vid Åklagarmyndigheten som inrättades 2005.

Vad gör en Åklagaradministratör?

Arbetsuppgifter en typisk arbetsdag Jag diarieför och skickar stämningar, strafförelägganden, polisdirektiv, nedläggning av förundersökning och åtalsunderlåtelser. Jag hjälper också till med IT-frågor på kammaren, främst med uppspelning av bevismaterial/filmer när de kommer i olika medieformat.

Relaterade inlägg: