Hur beskrivs norrländska?

Innehållsförteckning

Hur beskrivs norrländska?

Hur beskrivs norrländska?

De genuina norrländska målens sydgräns mot sveamålen går genom Hälsingland, så att de nordhälsingska målen räknas till de norrländska dialekterna och de sydhälsingska till de uppsvenska målen, bland annat eftersom mellersta Hälsingland ungefär utgör sydgräns för den vokalbalans som karaktäriserar norrländska mål.

Vilken dialekt pratar man i Lappland?

Norrländska mål är ett av det svenska språkområdets sex olika dialektområden. Det omfattar svenska dialekter i huvudparten av Norrland utom i Gästrikland och södra Hälsingland, där sveamål talas.

Vad är typiskt för norrländska dialekter?

Vissa norrländska mål, i synnerhet de mellan Umeå till Kalix, skiljer sig mer än rikssvenska gör i förhållande till norska och danska. De har till exempel behållit kasusformerna dativ och ackusativ, i likhet med till exempel färöiska och isländska, samt många av de diftonger som användes i fornnordiskan.

Var har potatisen sitt ursprung?

  • Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den "upptäcktes" i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad betyder potatis på tyska?

  • På tyska kom potatis nämligen att heta "Grundbirnen" eller "Erdbirnen" vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

  • Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

Relaterade inlägg: