Vad heter provet för sköldkörteln?

Innehållsförteckning

Vad heter provet för sköldkörteln?

Vad heter provet för sköldkörteln?

Genom att ta ett TSH-prov kan läkaren avgöra om symtomen kan bero på en störning av sköldkörtelns funktion. Du som behandlas för en sjukdom i sköldkörteln eller tar läkemedel med sköldkörtelhormon får ta provet regelbundet för att kontrollera om din behandling fungerar bra.

Varför heter det sköldkörtel?

Sköldkörteln, eller tyroidea (latin: glandula thyreoidea), är en tvådelad endokrin (hormonproducerande) körtel lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen.

Vad betyder sköldkörtelhormon?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Hur känns giftstruma?

Många olika symtom Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt. Du har hjärtklappning och hög puls. Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna. Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.

Vilken funktion har sköldkörteln?

  • På engelska heter sköldkörtel ” thyroid gland”. Ordet härstammar från grekiskans ”thyreoiedes” som betyder sköldformad och detta är noterat i västerländsk litteratur första gången 1693. Läs mer om Mediseras sköldkörteltest. Vilken funktion har sköldkörteln?

Vad är sköldkörtelns sjukdomar?

  • Sköldkörtelns sjukdomar är en undergrupp till endokrinologi som är en del av invärtesmedicin. Överproduktion av sköldkörtelhormon går under benämningen hypertyreos (jfr struma). Vid giftstruma är kroppens metabola processer hyperaktiva.

Vad är orsakerna till underfunktion i sköldkörteln?

  • De vanligaste orsakerna till underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är globalt endemisk jodbrist samt ett autoimmunt tillstånd benämnt Hashimotos sjukdom vilket är vanligaste orsaken i I-länderna. Sköldkörtelns sjukdomar är en undergrupp till endokrinologi som är en del av invärtesmedicin.

Vad är underproduktion av sköldkörtelhormon?

  • Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypotyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symtomen är varierande och ibland vaga, så det är inte alltid uppenbart vad som får din kropp att reagera på det sätt det gör. Sköldkörtelrubbningar innefattar både en under- och en överaktiv sköldkörtel.

Relaterade inlägg: