Vilka typer av teleskop finns det?

Innehållsförteckning

Vilka typer av teleskop finns det?

Vilka typer av teleskop finns det?

Det finns två huvudtyper av optiska teleskop; refraktor och reflektor. En refraktor använder en konvex lins för att samla in och koncentrera ljus till en fokalpunkt. Den har en stor lins (objektiv) med lång brännvidd samt en liten lins (okular) med kortare brännvidd.

Vad gör ett teleskop?

Ett teleskop fungerar på samma sätt som en kikare. Ljus samlas in och man använder sig av linser eller speglar för att koncentrera ljuset.

När uppfanns Stjärnkikare?

Första teleskopet Teleskopets historia började på 1600-talet, då den holländske optikern Hans Lippershey uppfann världens första kikare. Galileo Galilei, professor i matematik vid universitetet i Padova, var inte astronom, men han blev nyfiken på kikaren och byggde en egen.

Vad används Spegelteleskop till?

Optiskt teleskop Optiska teleskop används för ljus i och intill det synliga spektrumet. Ljuset samlas in och koncentreras med hjälp av linser och/eller speglar, på samma sätt som i en kikare. De två mest kända typerna av optiskt teleskop är refraktor och reflektor. ... Mindre optiska teleskop kallas även stjärnkikare.

Hur kom kikaren till?

Det slogs lite om vem som var den egentliga uppfinnaren, men 1608 fick Hans Lippershey patent på det som då kallades ett refraktorteleskop (en astronomisk kikare). Året efter fick Galilei höra om Lippersheys ”spionglas” och lyckades själv tillverka en kikare av linser som förstorade 3 (!) gånger.

Relaterade inlägg: