Vad heter språket på Dagö?

Innehållsförteckning

Vad heter språket på Dagö?

Vad heter språket på Dagö?

Estlandssvenska (på estniska rannarootsi keel) betecknar de östsvenska dialekter som talas eller har talats i Estlands svenskbygder, Aiboland, på öarna Ormsö, Ösel, Dagö, Lilla och Stora Rågö, Nuckö, Nargö, Odensholm och Runö, samt även i vissa mindre samhällen på estniska fastlandet, av de där boende ...

Vad kallas Dagö på Dagö?

Dagö i Estland, eller Hiiumaa som ön heter på estniska, är en ö utanför Estlands västra kust. Huvudorten på ön heter Kärrdal (Kärdla på estniska) och på hela ön bor drygt 9000 invånare.

Vad kallas estlandssvenskar?

Aiboland är den estlandssvenska benämningen på de forna svenskbygderna i Estland. Området kallas även för Svenskestland. Till Aiboland räknades bland annat Nuckö, Dagö, Ormsö, Runö, Ösel och bygden runt Hapsal på det estniska fastlandet. Ormsö är den fjärde största ön i Estland.

Vilket land tillhör Dagö?

Dagö är Estlands näst största ö och känd för sina historiska fyrar och sin orörda natur.

Vilket är det etniska namnet på ön Ösel?

Estlands många öar erbjuder mycket charm och antik historia. De mest populära öarna är Ösel (Saaremaa), Dagö (Hiiumaa), Kynö (Kihnu), Runö (Ruhnu) och Ormsö (Vormsi).

Hur många talar Estlandssvenska?

Nargö-dialekten försvann på 1800-talet. I dagsläget finns det mellan ett dussin och hundra talare av estlandssvenska i Estland och i Sverige mellan några hundra och tusen.

Är Estonia ett land?

Estland (estniska: Eesti), officiellt Republiken Estland (Eesti Vabariik, från vaba, "fri", och riik, "stat, rike"), är en republik i Baltikum, även Norden enligt vissa definitioner, i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i söder, Ryssland i öster och har sjögräns mot Finland i norr och Sverige i väster.

Hur stor är Saaremaa?

2 922 km² Saare County/Area Saaremaa (svenska: Ösel, estniska: Saare maakond, Saaremaa) är ett landskap i Estland med en yta på 2 922 km² och 34 723 invånare (år 2009). Det omfattar hela ön Ösel (estniska: Saaremaa) och ett antal närliggande öar, däribland Moon (Muhu) och Runö (Ruhnu). Huvudort och enda stad är Kuressaare.

Har bor det Ester?

Ester (folkslag)[redigera | redigera wikitext] Ester (estniska eestlased, äldre namn maarahvas) är ett folkslag som talar estniska, ett östersjöfinskt språk, nära besläktat med finska. De flesta ester bor i Estland.

Relaterade inlägg: