Vad är den retoriska arbetsprocessen?

Innehållsförteckning

Vad är den retoriska arbetsprocessen?

Vad är den retoriska arbetsprocessen?

En kort beskrivning av processens sex ingående delar – intellectio, inventio, dispositio, elocutio, memoria och actio – följer sedan. Det är också intressant att titta på hur den retoriska arbetsprocessen framställs i det centrala innehåll som hör till de olika kurserna och vilka kunskapskrav eleverna ska uppnå.

Hur ser den retoriska arbetsprocessen ut?

Med hjälp av de olika verktygen kan du hitta olika sorters argument. Låt din tes stödjas av argument som använder samtliga tre verktyg: ethos, logos och pathos. Genom att använda olika argument visar du på olika infallsvinklar och du skapar en mer nyanserad argumentation. ...

Hur skriver man Intellectio?

Intellectio

  1. Analysera uppgiften. Det första steget i arbetsprocessen är att analysera uppgiften, talsituationen och åhörarna. ...
  2. När ska du tala? Vilken tid ska du tala på? ...
  3. Var kommer du att tala? ...
  4. I vilken roll ska du uppträda? ...
  5. Vilka ska du tala till? ...
  6. Vad ska du tala om? ...
  7. Hur ska du tala?

Vad är Intellectio?

är att analysera uppgiften, talsituationen och åhörarna. Du ska alltså fundera på vad som är syftet med talet, vem du ska tala till och vilken slags tillställning du talar på. Inom den klassiska retoriken kallas denna process för intellectio eftersom du försöker förstå och analysera din uppgift.

Vilken funktion fyller den retoriska arbetsprocessen?

Här gäller det att komma på vad budskapet är, din tes. ... Att säga ”träning” är ingen tes, däremot är ”alla människor borde träna i någon form” en tes. I det här steget av processen ska man komma på vad man vill säga och även hitta material till talet.

Vad innebär elocutio inom den retoriska strategin?

Elocutio (latin) är den del av retorikens delar, partes, där talaren klär saken i ord. Elocutio är alltså den språkliga utformningen av ett tal eller en text. Ordet elocutio kommer från latinets loqui, 'att tala'. Partesmodellen består av fem delar: inventio, dispositio, elocutio, memoria, och actio.

Hur skriver man ett Emendatio?

Reflektera (emendatio) Det här är det sista steget. Det är efter att du har hållit ditt tal som emendatio är aktuellt. Det innebär att du ska analysera dig själv, ditt eget tal, ditt framförande och din skrivprocess.

Vad menas med Partesmodellen?

Partesmodellen är kortfattat ett arbetssätt att använda sig av när man framför allt förbereder en muntlig framställning, men även skriftlig framställning. De fem ursprungliga stegen utvecklades och användes under antiken och har sedan fortsatt att användas under århundraden.

Vad är Inventio?

Inventio (Latin ”(Upp)finnande”) är ett begrepp inom retoriken för när talaren finner stoff för sitt tal. Inventio är den första av de fem delarna i partesläran. De andra är dispositio, elocutio, memoria och actio. ... Inventio är just till för att hjälpa talaren att bygga sina argument med hjälp av ett system.

Relaterade inlägg: