Vad heter stora och små bokstäver?

Innehållsförteckning

Vad heter stora och små bokstäver?

Vad heter stora och små bokstäver?

Gemener är (särskilt använt om tryckt text) den mindre varianten av alfabetets bokstäver, i vardagligt tal benämnda som de "små bokstäverna" (a, b, c...). Alfabetets "stora bokstäver" (A, B, C...) heter versaler.

Vilka ord har stora bokstäver?

I början av egennamn, både personliga och opersonliga, används stor bokstav. Detta gäller även sammansättningar med egennamn, till exempel Guillou-romaner, dock inte sådana som slutat vara tillfälliga sammansättningar, till exempel falukorv. Internet förekommer med både inledande versal och gemen.

Vad är stora bokstäver på engelska?

Stor bokstav används enbart för första ordet i en mening och i egennamn. Mycket som kan skrivas med stor bokstav på engelska ska ha enbart små bokstäver på svenska. Dit hör titlar samt benämningar på enheter inom myndigheter. Det betyder att våra fakulteter, institutioner och andra enheter skrivs med liten bokstav.

Vad är gemener och versaler?

Beteckning eller förkortning Kategoribeteckningar skrivs med stor (versal) förstabokstav. Stina skriver C-uppsats. Vid förkortningar används gemener: Jag är med i a-kassan.

När ska man ha stor bokstav?

Stor eller liten bokstav i ord med namn

  1. Huvudregel: namn inleds med stor bokstav. Huvudregeln är att egennamn och personnamn skrivs med stor begynnelsebokstav och beskrivande beteckningar med liten. ...
  2. Undantag för namn som blivit beskrivningar. ...
  3. Osäker?

Har årstider stor bokstav?

Årstidernas svenska respektive engelska namn. Årstiderna skrivs med liten bokstav även på engelska.

Relaterade inlägg: