Vad kallades vikingarnas tro?

Innehållsförteckning

Vad kallades vikingarnas tro?

Vad kallades vikingarnas tro?

Nordbornas äldre religion brukar även kallas för asatro eftersom deras viktigaste gudar var asar. Asatron fanns hos alla germanska folk i Nordeuropa innan kristendomen trängde bort den.

Hur utövade Vikingarna sin tro?

Asatron grundade sig på att alla de olika världarna hängde fast vid livsträdet "Yggdrasils" rötter. Yggdrasil var det största trädet i världen, en jättelik Ask. Världsträdet hade tre rötter. Den första av dem ledde ner till människornas värld, Midgård, och till gudarnas värld, Asgård.

Hur såg vikingarnas världsbild ut?

Vikingarna trodde att kosmos hölls samman av ett jättelikt träd, asken Yggdrasil (vilket betyder ”skräckhästen”). I trädets grenar fanns olika världar: Gudarnas hem Asgård, människornas värld Midgård, dödsriket Hel och oknyttens rike Utgård.

Var jorden enligt vikingarna?

Bröderna Oden, Vile och Ve slog ihjäl urjätten Ymer och skapade av hans kropp jorden. Blodet blev till hav, sjöar och floder, köttet till fastland, tänderna till stenar, håret till skog och gräs och hjärnan till moln. Huvudskålen blev himlavalvet och maskarna i hans kropp de underjordiska dvärgarna...

Vad händer efter döden enligt asatron?

Enligt asatron fortsatte livet efter döden i Hel eller Valhall. Där levde de på samma sätt som i människornas värld. Men det var bara de som stupat i strid som kom till Valhall, gudarnas boning. När människorna dött brändes de på bål tillsammans med gravgåvor och den mat och dryck som kunde behövas på färden.

Vad kallade vikingarna människornas värld?

Midgård – människornas hem På en gren mitt i världsträdet låg Midgård, där människorna bodde, bland annat vikingarna själva.

Vad hette enligt asatron de två första människorna på jorden?

Ask och Embla Gör en sketch över hur det gick till när de första människorna skapades enligt asatron.

Relaterade inlägg: