Vad säger djurskyddslagen?

Innehållsförteckning

Vad säger djurskyddslagen?

Vad säger djurskyddslagen?

Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas. 2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Djur som används i djurförsök skall inte anses vara utsatta för onödigt lidande eller sjukdom vid användningen, om denna har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd.

Under vilka förhållanden omfattas vilda djur av djurskyddslagen?

Klimat, ljus- och ljudförhållanden i stall och andra förvaringsutrymmen ska vara anpassade till djurens behov. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om krav på stall och andra förvaringsutrymmen för djur samt hägn.

När omfattas vilda djur av djurskyddslagen?

I Sverige omfattas alla djur som föds upp av människor av djurskyddslagen, men skyddsnivån i lagen är en avvägning mellan människans intressen att använda djur och djurs förmåga att känna smärta och lidande. Vilda djur omfattas inte av djurskyddslagen.

Vilken myndighet svarar för alla lagar kring djur?

Jordbruksverket är en statlig myndighet. Vi är experter på jordbruk, fiske och landsbygd. ska vara bra för både människor, djur och miljön. Vi ska också se till att alla djur i Sverige mår bra.

Vad säger lagen om djurplågeri?

Djurplågeri är i svensk rätt ett brott enligt 16 kap 13 § brottsbalken, som innebär att någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet otillbörligen utsätter djur för lidande, exempelvis genom att djuret misshandlas, överansträngs eller vanvårdas. Påföljden för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år.

Vad säger förordningen om Beteskrav för nötkreatur?

Krav på bete eller utevistelse för andra nötkreatur 4 § Andra nötkreatur än sådana som hålls för mjölkproduktion ska sommartid hållas på bete eller på annat sätt ges tillfälle att vistas ute. Första stycket gäller inte djur som är yngre än sex månader och inte heller tjurar eller djur som hålls i karantän.

Vem ansvarar för djurskydd?

Kontrollens syfte är att säkerställa att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket ansvarar övergripande för stöd, råd och vägledning och de operativa kontrollmyndigheterna utför kontroll.

Vem utformar djurskyddsförordningen?

I Sverige har vi en djurskyddslag (2018:119) som beslutas av riksdagen, en djurskyddsförordning (2019:66) som beslutas av regeringen, och djurskyddsföreskrifter som beslutas av Jordbruksverket.

Vilka har djurförbud?

Länsstyrelsen fattar också beslut om djurförbud, till exempel för den som har dömts för djurplågeri eller visat sig uppenbart olämplig att ta hand om djur. Brott mot djurskyddslagen hanteras i tingsrätten. Döms du för brott mot djurskyddslagen kan du få böter eller fängelse i högst två år.

Relaterade inlägg: