Hur sätter man upp Vindskivor?

Innehållsförteckning

Hur sätter man upp Vindskivor?

Hur sätter man upp Vindskivor?

Börja att fästa vindskivorna vid taknock medan en medhjälpare håller i brädans nederkant. Arbeta dig sedan ner mot takfoten, det gör det lättare att justera brädan allteftersom. Gör hål i plåten för skruven med hjälp av ett spik, då är det lättare att fästa vattplåten samtidigt som du håller den på plats.

Hur mycket ska Vindskivan sticka upp?

Vindskivan ska sticka upp 35mm över bärläktens/rå- spontens ovansida.

Hur kapa Vindskivor?

Lägg vindskivorna stadigt på t ex en sågbock och såga efter markeringen. Sätt därefter upp vindskivorna provisoriskt så att du ser att de passar. 6. Med ett vattenpass och en penna markerar du var och hur du ska kapa vindskivorna i neder kanten.

Hur sätter man Vindskiveplåt?

Vindskivan av plåt skruvas fast ovanifrån med farmarskruv på husets befintliga vindskivor och är avsedda att täcka skarven mellan tak och vindskiva. Vindskivan av plåt skruvas fast ovanifrån med farmarskruv på husets befintliga vindskivor och är avsedda att täcka skarven mellan tak och vindskiva.

Hur montera Vattbräda?

Gör så här

  1. Ta bort den gamla vattbrädan. ...
  2. Mär och markera för såglinjen på de kortändar som möts vid takåsen. ...
  3. Lägg vattbrädorna på vindskivorna så att de sticker ut 15 mm från vindskivorna. ...
  4. Förborra och skruva fast brädan. ...
  5. Kapa vattbrädorna i längd när de har skruvats fast.

Hur man lägger plåttak?

lägger du plåttak steg för steg

  1. Ta bort gammal underlagspapp och takpapp. ...
  2. Kontrollera takytan och komplettera undertakets träpanel.
  3. Lägg ut ny underlagspapp enligt tillverkarens instruktioner gällande överlappning, klistring och spikning.
  4. Spika ny ströläkt enligt takplåtstillverkarens instruktioner.

Vad kostar det att plåta in Vindskivor?

Om E är 250 mm blir kostnaden enligt tabellen ovan 175 kr per meter. Är längden på vindskivan 2 meter blir det totala priset 175 kr x kr inkl moms.

Hur mycket överlapp på Vindskiveplåt?

Låt våden gå upp mot vindskivorna. Våden spikas i över- kant med ca 100 mm mellanrum. Fäst pappen i vindskivan med några pappspik. Mät ut och markera var andra vådens övre kant skall ligga för att få ett överlapp på ca 80 mm .

Hur skarvar man Vindskiveplåt?

Vindskiveplåtar skarvas genom att klippa bort hörn till underliggande beslag, för att sedan trä in det under vindskivan monterad längre upp på takfallet (se bild nedan). Nockplåt monteras tillsammans med tätband enligt skiss nedan.

Hur sätter man fast plåten?

1'a takplåten: Den första TRP-plåten läggs vid början av den ena gaveln (läggning kan ske från höger eller till vänster) och placeras jämt utmed takfoten/fotplåten. Justera plåten parallell med takfoten och fäst tills vidare den första takplåten med en skruv i den översta resp. den nedersta bärläkten enligt bild nedan.

Relaterade inlägg: