Vad betyder Doc?

Innehållsförteckning

Vad betyder Doc?

Vad betyder Doc?

DOC – ett italienskt system för skyddade ursprungsbeteckningar av jordbruksprodukter; mat och vin, se Denominazione di origine controllata. DOC – ett portugisiskt system för skyddade ursprungsbeteckningar av vin, se Denominação de Origem Controlada.

Vad betyder DOC och DOCG?

Denominazione di Orgine Controllata e Garantita (DOCG) DOCG reglerar dels vilka druvsorter som är tillåtna att odla i vilka områden, precis som DOC gör, men för att ett vin ska bli DOCG-klassificerat måste det även genomgå fler och större kontroller och analyser.

Vad betyder DOCG vin?

Termen DOCG-vin från Italien innebär är mer än endast Amarone och att vinet lever upp till de höga kraven från Denominazione di Origine Controllata e Garantita-reglerna. DOCG-viner anses vara de bästa av de bästa. ... Det finns totalt 73 DOCG-regioner i Italien.

Vad betyder Doc på Prosecco?

Men eftersom man snabbt insåg att en druvsort inte kunde vara geografiskt avgränsad och skyddad, registrerade man ordet Prosecco som en region eller DOC (som står för Denominazione di Origine Controllata).

Hur många DOCG i Italien?

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) Trots att lagen funnits sedan 1963 dröjde det till 1980 innan något distrikt fick DOCG-status. Antal DOCG idag är 73 (april 2015), men det pågår en kraftig utökning.

Vad är en Barolo?

Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien. ... Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, men (olagliga) undantag förekommer. Vinerna måste också ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år och i 5 år för att få kallas "Riserva".

Vad står igt?

IGT, förkortning för Indicazione di origine Geografica Tipica, är en italiensk vinklassificering som infördes 1992. ... På etiketten till ett IGT-vin kan druvan anges, men det är inget krav.

Kan man ha is i prosecco?

För mousserande viner så som champagne, prosecco eller cava, bör temperaturen vara närmare 6-7°. Ja, du kan (och bör) servera några av dina röda viner vid en kyligare temperatur. Lättare rödviner och viner som Pinot, Zinfandel och portviner smakar bättre med en liten kylning på omkring 13 till 16° C”.

Är det kolsyra i prosecco?

Prosecco är ett vitt mousserande vin från nordöstra Italien, gjort på druvsorten glera. Vinet blir kolsyrat genom en andra jäsning i trycktank.

Hur många vingårdar finns i Italien?

Vinets historia i Italien Idag finns det 20 vinregioner och flera hundra mer specifika vinområden (DOC, DOCG) samt upp mot 2000 olika druvor. Stilarna är olika dels utifrån geografiska förhållanden men också från det historiska arvet vilket också inkluderar vilken mat äts och produceras i de olika områden.

Relaterade inlägg: