Måste man byta spiral efter 5 år?

Innehållsförteckning

Måste man byta spiral efter 5 år?

Måste man byta spiral efter 5 år?

En del spiraler behöver bytas ut vart tredje år och en del vart femte år. Det går att sätta i en ny spiral direkt efter att den gamla plockats ut. Du kan få hjälp att ta ut din spiral hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

När är det dags att byta spiral?

Spiralen byts ut efter några år Barnmorskan eller gynekologen som sätter i spiralen ska ge dig information om när den behöver bytas. En ny spiral kan sättas in direkt efter att den gamla tas ut. Du kan få en spiral uttagen hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

Varför byta kopparspiral efter 5 år?

Kopparspiralen bör tas ut eller bytas efter fem år. Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du får spiralen borttagen innan dess, kan du bli gravid. För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan.

Kan en spiral hamna snett?

Spiral sätts normalt in utan synkontroll, dvs. ”i blindo”. Därför är livmoderperforation eller att spiralen hamnar på fel ställe i samband med insättningen en påföljd som inte alltid kan undvikas trots att insättningen utförs på korrekt sätt.

Hur länge håller en Mirena spiral?

Mirena är effektivt i sex år när den används som preventivmedel och fem år när den används mot rikliga menstruationsblödningar och menstruationssmärtor, och vid substitutionsbehandling med gulkroppshormon under klimakteriet. Därefter måste hormonspiralen tas ut.

Hur lång tid tar det att bli gravid efter spiral?

Svar. Ja, du kan bli med barn direkt, och du behöver inte vänta med att försöka bli gravid. Det beror på att hormonkoncentrationen är mycket låg, och bara ett par dygn efter att Mirena tagits ut, försvinner hormonet ur kroppen.

Hur snabbt verkar en kopparspiral?

Kopparspiral som akut-preventivmedel Kopparspiralen är den säkraste akuta preventivmetoden. Då sätts spiralen in inom 5 dygn efter oskyddat samlag. Du kan behålla spiralen i upp till 5 år.

Kan man bli gravid även om man har hormonspiral?

En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn.

Relaterade inlägg: