Vad händer om Sverige blir fälld i Europadomstolen?

Innehållsförteckning

Vad händer om Sverige blir fälld i Europadomstolen?

Vad händer om Sverige blir fälld i Europadomstolen?

Europadomstolen kan döma ut skadestånd till den klagande. Domstolens domar är bindande för den berörda staten. Domar mot Sverige har i flera fall lett till utbetalning av ersättning till klaganden och har även varit anledning till förändringar i svensk lagstiftning.

Vad kan Europadomstolen göra i det fall en medlemsstat inte följer konventionen?

En kränkning av någon av konventionens rättigheter kan prövas i Europadomstolen. Europadomstolen kan inte upphäva en nationell dom eller ett beslut men Europadomstolens domar är bindande för den berörda staten och staten är skyldig att tillse att överträdelsen av konventionen upphör.

Vad är Europakonventionen?

Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (förkortat Europakonventionen eller EKMR) är Europarådets konvention om mänskliga rättigheter.

Hur kommer ett fall till Europadomstolen?

Du måste först ha uttömt alla inhemska möjligheter och instanser för att få rätt. Har du missat en talefrist (tidsgräns) för att få din sak prövad inom landet kan du inte gå vidare till Europadomstolen. Klagomålet/ansökan skall enligt huvudregeln inges skriftligen.

Vilka kan klaga till Europadomstolen?

Europadomstolen kan ta emot klagomål från bl. a. enskilda personer som anser att deras fri- och rättigheter enligt den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna eller enligt något av tilläggsprotokollen blivit kränkta.

När är EKMR tillämplig?

EKMR (konventionen) är införlivad med svensk rätt och gäller således såsom svensk lag. ... Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (rättighetsstadgan) är tillämplig när unionsrätt tillämpas inom EU av dess institutioner och organ eller i Sverige eller andra medlemsstater (artikel 51).

Har Ryssland skrivit på de mänskliga rättigheterna?

Respekten för de mänskliga rättigheterna i Ryssland fortsätter att försämras sedan protestvågen mot valfusk och korruption 2011-12 och Vladimir Putins återkomst till presidentposten 2012. Antalet repressiva åtgärder har ökat markant med lagstiftning, propaganda och en politiserad rättsapparat som huvudsakliga verktyg.

Relaterade inlägg: