Vad gäller vid betalning av skadestånd?

Innehållsförteckning

Vad gäller vid betalning av skadestånd?

Vad gäller vid betalning av skadestånd?

Har du blivit dömd att betala ett skadestånd i ett brottmål, är du skyldig att göra det omgående. Du får ingen ”räkning” eller inbetalningskort, utan måste själv ta reda på hur och till vem du ska betala. Brottsoffer erbjuds hjälp av Kronofogden med att driva in skadestånd.

När kan man bli dömd att betala skadestånd?

Skadestånd ska i första hand betalas av gärningspersonen och det ska göras när domen har vunnit laga kraft, d.v.s. tre veckor från att dom har meddelats och den inte överklagats. Bara för att det står i domen att gärningspersonen ska betala skadestånd innebär inte automatiskt att pengarna betalas ut till brottsoffret.

Hur betalar man skadestånd om man inte har råd?

Om den skadeståndskyldige inte har några möjligheter att betala skadeståndet kan den som ska ha betalt vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få hjälp. Han eller hon har också möjligheter att få ersättning från sitt försäkringsbolag.

Kan man få skadestånd för kränkning?

Vissa typer av brott ger rätt till ersättning för kränkning av den personliga integriteten som brottet innebär. Ersättningens storlek beror på hur brottet har gått till. Allvarligare brott leder oftast till högre ersättning. Det går oftast inte att få skadestånd för kränkning vid stöld, bedrägeri eller skadegörelse.

Kan Kronofogden ta pengar från min skadestånd?

Kronofogden kan nämligen enligt lag inte ta pengarna om personen som fått dem håller de separerade från övriga pengar. Metro skrev 2011: Kronofogden har alltså ingen möjlighet att lägga beslag på skadeståndspengarna innan de betalas ut. Det är inte tillåtet enligt utsökningsbalken.

Hur gör man för att få skadestånd?

Vill du begära ersättning bör du ta upp det med polisen i samband med polisanmälan. Åklagaren är i de flesta fall skyldig att hjälpa dig att kräva ersättning vid rättegången, där domstolen beslutar om du har rätt till skadestånd.

Relaterade inlägg: