Måste testamente delges?

Innehållsförteckning

Måste testamente delges?

Måste testamente delges?

Delgivning av ett testamente En legal arvinge ska som huvudregel alltid delges ett testamente. Om arvingen godkänt testamentet behövs däremot ingen delgivning (14 kap. 4 § första stycket ÄB). Det är testamentstagaren som ska se till att de legala arvingarna får del av testamentet.

Hur länge kan man bestrida ett testamente?

Ett testamente kan överklagas genom att en arvinge skickar in en stämningsansökan till tingsrätten. Syftet med stämningsansökan är att testamentet inte är giltigt. En överklagan måste inledas senast sex månader efter att arvingen blev delgiven testamentet (det vill säga fick kunskap om innehållet i testamentet).

Hur vinner testamente laga kraft?

Ett testamente kan få laga kraft mot respektive legala arvinge på tre olika sätt: Den legala arvingen godkänner testamentet. Den legala arvingen delges testamentet och klandrar det inte inom sex månader. Domstolen ogillar den legala arvingens klandertalan av testamentet.

När börjar ett testamente gälla?

För att testamentet ska vara giltigt måste det skrivas under av testatorn och bevittnas av två personer. Som huvudregel ska testatorn vara myndig, men även omyndiga personer får upprätta testamenten. Testamentet får då bara omfatta inkomster som den omyndige fått tack vare eget arbete.

Relaterade inlägg: