Vad händer om Golfströmmen stannar av?

Innehållsförteckning

Vad händer om Golfströmmen stannar av?

Vad händer om Golfströmmen stannar av?

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant.

Hur går det för Golfströmmen?

Kallt, salt vatten sjunker, det varmare vattnet ligger uppe vid ytan. Golfströmmen startar med att uppvärmt vatten från Mexikanska golfen med hjälp av vinden flyter norrut, längs Nordamerikas östkust, genom Atlanten och vidare norrut. Detta är en följd av att kallt, salt vatten sjunker till havsbottnen i Norra ishavet.

Vad gör Golfströmmen för klimatet i Norden?

Det varma vattnet som strömmar tvärs över Atlanten för med sig mycket värme och energi till Europa. Utan Golfströmmen skulle klimatet i Europa vara betydligt kallare. ... Däremot hänger Golfströmmen ihop med den Nordatlantiska djuphavsströmmen som påverkas direkt av klimatförändringar på Arktis.

Vilken betydelse har Golfströmmen för Sverige?

Golfströmmen har avgörande betydelse för det varma klimatet längs med hela den nordamerikanska östkusten och i Västeuropa. ... Spekulationer förekommer om att Golfströmmen kan komma att stängas av i framtiden, vilket skulle orsaka avsevärt kallare klimat i norra Europa.

Relaterade inlägg: