Vad händer om man jobbar svart?

Innehållsförteckning

Vad händer om man jobbar svart?

Vad händer om man jobbar svart?

Du kan bli tvungen att själv betala den skatt som arbetsgivaren skulle ha betalat in. Du kan åtalas och dömas till böter och är brottet mycket allvarligt kan du dömas till fängelse.

Hur många jobbar svart i Sverige?

Fem procent av allt arbete som utförs i Sverige är svart. Mellan 650 0 000 personer arbetade svart förra året. Det motsvarar 11-14 procent av befolkningen mellan 18 och 74 år.

Vilka följder får du räkna med när du jobbar svart?

Den som jobbar svart och inte betalar skatt på sin lön får inte heller socialavgifter betalda av arbetsgivaren. Det innebär till exempel att man inte får sjukersättning eller semesterersättning samt ingen a-kassa om man skulle bli arbetslös. Skatteverkets lista på konsekvenser av svartarbete är lång.

Kan man anmäla någon som jobbar svart?

Anmälan för eventuellt svartarbete Enbart skatteverket kan ta del av dina kontaktuppgifter. Du kan fylla i en anmälan på deras hemsida, du hittar den via denna länk: Skatteverket. Därefter går skatteverket vidare med saken och utreder huruvida skattebrott har begåtts eller inte.

Vilka nackdelar finns med att jobba svart?

Andra nackdelar med att jobba svart

  • Du går miste om olika ersättningar som exempelvis semesterersättning och inbetalning till din pension när du jobbar svart.
  • Du kan inte gå med i någon a-kassa eller söka a-kasseersättning vid arbetslöshet.

Vilka konsekvenser kan det få för staten och samhället att människor arbetar svart?

Varje år går samhället miste om ungefär 65-70 miljarder kronor i skatteintäkter till följd av svartarbete, men den stora förloraren riskerar att bli du som jobbar svart. Många tryggheter på arbetsmarknaden och i samhället blir nämligen begränsade eller försvinner helt om du inte jobbar vitt.

Relaterade inlägg: