Kan en arbetsgivare sänka min lön?

Innehållsförteckning

Kan en arbetsgivare sänka min lön?

Kan en arbetsgivare sänka min lön?

Avtal som ingåtts är bindande, oavsett om det gäller ditt eget arbetsavtal eller ett kollektivavtal som reglerar anställningen. Arbetsgivaren kan således inte ensidigt ändra anställningsvillkoren, utan ändringar i anställningsvillkoren ska göras i samförstånd.

Kan en arbetsgivare ensidigt sänka lönen för en arbetstagare?

Lönen ska temporärt sänkas med 10 procent för alla medarbetare. Utgångspunkten är att ingångna anställningsavtal och anställningsvillkor gäller och att ändring inte kan göras ensidigt av vare sig arbetsgivaren eller arbetstagaren. Om arbetsgivaren vill göra en lönesänkning måste anställningsvillkoren omregleras.

Kan man få sänkt lön?

För att lönesänkning ska vara möjligt krävs att arbetsgivaren har stöd av kollektivavtal eller, om avtal saknas, en överenskommelse med varje anställd. ... En arbetsgivare kan alltså inte ensidigt sänka en anställds lön utan att den anställde går med på det.

Vad betyder lön efter överenskommelse?

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Allting annat, som betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning och mycket mer är redan klart.

Hur mycket kan man gå ner i lön?

Tjänar du mer än 8,07 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en lön på 45 865 kronor i månaden eller en årslön på 550 374 kr (år 2021), så har du nått taket för inbetalningar till den allmänna pensionen....Exempel.
Med tjänstepensionUtan tjänstepension
Jobb till 67 år41.000 kr/mån18.500 kr/mån

Är det värt att gå ner i lön?

Att gå ned i lön för att komma vidare i yrkeslivet kan verka som en rimlig uppoffring när man kört fast på en arbetsplats. Marcus Henningsson, rådgivare och förhandlare på Akavia möter ofta den åsikten, nästan uteslutande från kvinnor. Men det är något han avråder bestämt från.

Kan arbetsgivaren ändra kollektivavtal?

Enligt paragraf 26 i medbestämmandelagen är medlem i en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation bunden av det kollektivavtal som organisationen slutit. Däremot är arbetsgivaren skyldig att skriftligen informera om ändringar i anställningsvillkoren. ...

Får man behålla lönen vid omplacering?

Det finns en långtgående arbetsskyldighet för arbetstagare, och därmed även en långtgående rätt för arbetsgivare att omplacera. ... Denna omplaceringsrätt från arbetsgivare gäller även om du får sänkt lön. Har din arbetsgivare rätt att omplacera dig får du alltså acceptera din nya lön.

Relaterade inlägg: