Får man använda ordet handikapp?

Innehållsförteckning

Får man använda ordet handikapp?

Får man använda ordet handikapp?

Begreppet handikapp anses föråldrat och används inte mera i forskning och vetenskapliga texter. Det engelska ordethandicapanvänds som bekant i sportsammanhang för att kompensera mindre framgångsrika tävlande, t. ex. ... Funktionsnedsättning innebär nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.

Får man säga förståndshandikappad?

Personer med utvecklingsstörning är okej, men allt oftare används begreppet personer med intellektuell funktionsnedsättning. ... Begrepp som förståndshandikappad och efterbliven är kränkande och ska inte användas.

Vad ska man kalla en handikappad?

Handikapp och funktionshinder Ordet handikapp kan idag uppfattas som kränkande eller missvisande. Social- styrelsen rekommenderar att ordet inte längre bör användas inom hälso- och sjukvård. Istället kan du använda orden funktionalitet, funktionsförmåga, funktionsnedsättning och funktionshinder.

Får man säga Funktionsnedsatt?

--"Funktionsnedsatt" eller "funktionsnedsättning", det är redan neutralt. De handlar bara om att vissa av de funktioner de flesta av alla människor har, de är nedsatta hos mig.

Relaterade inlägg: