När blir man återbetalningsskyldig lön?

Innehållsförteckning

När blir man återbetalningsskyldig lön?

När blir man återbetalningsskyldig lön?

Om det felaktigt betalts ut för mycket lön är utgångspunkten att du är återbetalningsskyldig. Däremot kan du slippa återbetala om du varit i god tro och inrättat dig efter betalningen. ... Mot det kan det argumenteras för att du borde förstått att lönen var för hög om du endast arbetade fem dagar under en månad.

Hur länge kan arbetsgivare kräva tillbaka lön?

I ditt fall uppstod fordran när du fick pengarna. Arbetsgivarens rätt att kräva tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna upphör alltså 10 år efter det att du fick pengarna.

Har fått två löner?

När en arbetsgivare har betalat ut för mycket i lön, som exempelvis i detta fall då din man synes ha fått dubbel lön utbetald, så tillämpar man den juridiska principen om Condictio indebiti. ... Det kan också vara avgörande hur lång tid det tar innan arbetsgivaren uppmärksammar den anställde om den felaktiga utbetalningen.

Kan man bli återbetalningsskyldig till jobbet?

Sammanfattningsvis gäller därmed att en arbetstagare är skyldig att betala tillbaka felaktigt utbetalad lön till sin arbetsgivare, om inte arbetstagaren kan visa att denne mottagit pengarna i god tro och därefter spenderat dem.

Kan man bli återbetalningsskyldig?

Om du får ersättning från a-kassan som du inte har rätt till kan du bli återbetalningsskyldig. Om den felaktiga ersättningen beror på att du inte har lämnat rätt information till oss blir du återbetalningsskyldig, oavsett om du visste om att ersättningen var felaktig eller inte.

Är jag återbetalningsskyldig?

I svensk rätt finns en princip som benämns condictio indebiti. Enligt den ska den som har gjort en felaktig betalning få tillbaka beloppet från den som mottagit det. Från den principen finns vissa undantag, som gör att mottagaren inte är skyldig att återbetala beloppet.

Kan man få förskott på lönen?

Att ge en anställd förskott på lönen innebär i praktiken att du som arbetsgivare lånar ut pengar genom att betala för arbete som ännu inte utförts. Men vad innebär det i praktiken? ... Det finns ingen rätt, varken i lag eller avtal, för den anställde att få lön i förskott.

Relaterade inlägg: