Hur fungerar en Kvicksilvertermometer?

Innehållsförteckning

Hur fungerar en Kvicksilvertermometer?

Hur fungerar en Kvicksilvertermometer?

Kvicksilvertermometer är en termometer vars funktion baseras på att kvicksilvers volym ökar med temperaturen. Den består av kvicksilver inneslutet i glas. Vanligtvis finns det mesta kvicksilvret i en bubbla i ena änden. Därifrån kan det expandera ut i en lång och mycket smal hålighet och även kontrahera därifrån.

Vad händer om man rör kvicksilver?

Vid långvarig förgiftning får man skador på mag-tarmkanal och njurar. Kvicksilver kan på samma sätt även reagera med enzymer och är därför skadligt redan vid låga halter och anrikning av metylkvicksilver i näringskedjan är ett stort problem för människor och djur.

När förbjöds kvicksilver i termometrar?

Förbud mot användning av kvicksilver i Sverige Sedan 1990-talet har det varit förbjudet att tillverka och använda termometrar, mätinstrument och vissa elektriska komponenter som innehåller kvicksilver.

Är det farligt att äta tonfisk?

Tonfisk på burk tillhör en annan art än den tonfisk som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver. Andra bör inte äta dessa arter oftare än en gång per vecka. Fisk från öppna havet, som Atlanten, Nordsjön, Stilla Havet och Norra Ishavet, innehåller oftast låga halter av kvicksilver.

Är det kvicksilver i alla termometrar?

Tillgängliga uppgifter visar att 80–90 % av allt kvicksilver som används i mät- och kontrollinstrument finns i medicinska (feber)termometrar och andra termometrar som används i hemmet.

Kan man dricka kvicksilver?

Metalliskt kvicksilver från äldre febertermometrar är ofarligt att svälja ner eftersom det passerar magtarmkanalen oförändrat.

Relaterade inlägg: