Vad händer om jag inte tar Levaxin?

Innehållsförteckning

Vad händer om jag inte tar Levaxin?

Vad händer om jag inte tar Levaxin?

Du får förstoppning. Du ökar i vikt. Du får svårt att minnas saker. Du får låg puls.

Hur länge kan man gå utan Levaxin?

Om du behandlas med levotyroxin/T4 (Euthyrox, Levaxin) Halveringstiden för T4 i blodet är cirka 6-7 dygn, vilket betyder att när du efter 4-6 veckor är inställd på en dos, så tar det 6-7 dygn för 50% av dosen att lämna kroppen.

Kan man öka Levaxin själv?

”I början behöver man gå ganska fort fram med höjningar av Levaxin tills man hittar rätt dos. Därefter behöver man vara uppmärksam på att den dosen i framtiden kan behöva justeras. Den dos som var rätt efter 6 månader kanske inte alls är det efter ett år. Då är det bästa att ändra dosen i små steg.

Hur farligt är Levaxin?

”Man kan bli 'hyper' om man äter för mycket levaxin. Hjärtat rusar man känner sig stressad och mår mycket dåligt. Ja, det är farligt. Men eftersom ditt t3 fortfarande är inom ref så är det ingen risk för hjärtat, men läkare ser oftast bara tsh och t4.

Kan man ta Levaxin tillsammans med blodtrycksmedicin?

Behandlingseffekten kan påverkas om Levaxin tas samtidigt med vissa andra läkemedel. Järntillskott, kalciumpreparat eller läkemedel som innehåller aluminium och som exempelvis används mot halsbränna, sura uppstötningar eller magsår. Det bör gå fyra timmar mellan intag av dessa preparat och Levaxin.

Varför äter jag Levaxin?

Vad Levaxin är och vad det används för Levaxin ersätter saknad eller minskad produktion av sköldkörtelhormon (tyroxin). Levaxin fungerar på samma sätt som kroppens eget sköldkörtelhormon och används vid nedsatt funktion hos sköldkörteln.

Relaterade inlägg: