Vad ska man göra om strömmen går?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om strömmen går?

Vad ska man göra om strömmen går?

Om strömavbrottet håller i sig

  1. Undvik att öppna kyl och frys. ...
  2. Stäng till rum som du inte använder. ...
  3. Stearin- och värmeljus är bra värmekälla men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen.
  4. Tappa upp vatten i hinkar eller badkaret.
  5. Stäng av tvätt- och diskmaskin samt alla element. ...
  6. Lyssna på information i lokalradion.

Hur installerar man en jordfelsbrytare?

Att sätta in en JFB på en befintlig central tar ca 2 timmar om installationen i övrigt är OK och centralen är så modern att den har delad noll och jordskena (från början av 60 talet). Sedan kan det dra iväg i tid om anläggningen är dålig och då kan det ta en dag eller två beroende på vad och hur man måste göra om.

Hur vet man om det är strömavbrott?

Om hela bostaden har blivit strömlös är det oftast den så kallade jordfelsbrytaren som har löst ut. Den ska reagera på om något är fel i elsystemet och då bryta all ström. Om vipparmen till jordfelsbrytaren är riktad nedåt, prova att trycka upp den.

Vad är en jordfelsbrytare?

  • Jordfelsbrytare (JFB) är ett komplement till säkringarna i en elcentral eller en utrustning och bryter strömmen vid felströmmar mot jord. En vanlig missuppfattning är att jordfelsbrytare bara fungerar om de sitter i jordade uttag, men de ger ett gott personskydd även i ojordade uttag.

Vilka läckströmmar krävs vid jordfelsbrytare?

  • Som huvudregel vid installation av jordfelsbrytare ska de sammanlagda läckströmmarna hos de anslutna appara- terna vara högst en tredjedel av jordfelsbrytarens mark­ utlösningsström. Dagens jordfelsbrytare är mindre känsliga för störning- ar som kan uppstå vid inkoppling av lysrör eller motorer.

När ska jordfelsbrytaren lösa ut?

  • Jordfelsbrytaren ska lösa ut inom 0,3 sekunder (300 ms) vid 30 mA (milli ampere) då strömmen tar andra vägar än vad som är avsett. Trots att jordfelsbrytare känner av även små strömmar ger de inget fullständigt skydd.

Relaterade inlägg: