Vad händer om man övningskör utan körkortstillstånd?

Innehållsförteckning

Vad händer om man övningskör utan körkortstillstånd?

Vad händer om man övningskör utan körkortstillstånd?

Övningskör du utan körkortstillstånd gör du dig skyldig till brottet olovlig körning vilket kan medföra böter och att du får stora problem med att ta körkort.

Får man övningsköra?

man ha fyllt 24 år. eleven ha ett körkortstillstånd. både handledaren och eleven ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för bil. handledaren ha ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land.

Får man övningsköra utan YKB?

Övningskörning med fordon som kräver behörigheten BE, C eller D får inte ske innan de kunskaper och färdigheter som krävs för behörigheten B har upp- nåtts. ... Fordonet ska vara försett med en skylt med texten ”ÖVNINGSKÖR” på röd botten. Vid övningskörning med tung lastbil behövs inte yrkeskompetensbevis.

Måste man ha handledarutbildning?

Introduktionskurs (Handledarkurs) För att få övningsköra privat så måste både handledare och elev gå på introduktionsutbildning, Handledare och elev behöver dock inte gå kursen tillsammans! Oavsett om man ska övningsköra privat eller på körskola så måste eleven ha ett körkortstillstånd.

Måste man ha lämplighetsintyg?

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Kan man köra lastbil utan YKB?

Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. Nu måste alltså även du som omfattas av "hävdvunnen rätt" ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning.

Relaterade inlägg: