Vad händer om man bara har kungen kvar i schack?

Innehållsförteckning

Vad händer om man bara har kungen kvar i schack?

Vad händer om man bara har kungen kvar i schack?

Ett spelscenario där alla bönder har slagits ut, och ena sidan bara har kvar sin kung, medan den andra har kvar en kung eller en kung och en springare eller en löpare. Positionen blir remi eftersom det är omöjligt för den anfallande sidan att skapa schackmatt oavsett drag.

Kan det bli lika i schack?

Lika värde som löparen eller som tre bönder. går diagonalt åt alla håll, se bild. Varje spelare har två löpare, en på vit ruta och en på svart och pga av deras speciella rörelsemönster stannar de alltid på var sin färg. Mest värdefull i öppna lägen då den har lång räckvidd på brädet.

Måste man säga schack?

När en spelare hotar att slå kungen i nästa drag kan denne säga schack. Detta är dock frivilligt, och förekommer relativt sällan i tävlingspartier. När kungen står i schack måste spelaren göra ett drag som hindrar schacken.

Hur många drag med bara kungen kvar?

Enligt schackens "regler" resulterar 50 drag utan fångar eller pantsättning i oavgjort. När de ENDA bitarna som finns kvar på brädet är två kungar uppstår en oavgjort. Du kan också be den andra spelaren om en dragning ("Jag erbjuder en dragning"). Trefaldig upprepning av en position kommer också att leda till oavgjort.

Hur många drottningar kan man ha i schack?

Teoretiskt sett så är 18 damer på brädet möjligt!

Hur många drag finns i schack?

Efter två drag är det 2,5 miljoner ställningar och efter tre drag 4,1 miljarder. Ett normalt schackparti varar i ca 40 drag och antalet möjliga ställningar i ett schackparti är cirka 10128. Detta tal kan jämföras med antalet atomer i universum som är 1080.

Relaterade inlägg: