Vad betyder att avlägga ed?

Innehållsförteckning

Vad betyder att avlägga ed?

Vad betyder att avlägga ed?

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: "Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag ska säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra". Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.

Vad händer om man bryter mot Vittneseden?

Du som är vittne kallas in Där får du svära vittneseden: ”Jag (ditt namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Den som ljuger efter vittneseden kan dömas för mened, ett brott som vanligtvis ger fängelse.

Är det farligt att vittna?

Även om det vanligtvis är ofarligt att vittna, finns det situationer där ett vittne löper en risk för att bli utsatt för påverkan. Det är när gärningsmannen är bekant med vittnet eller på annat sätt känner till vittnets identitet.

När får man veta om man blir kallad till rättegång?

Du får en kallelse till en rättegång om du ska förhöras om det som hänt eller om du har begärt skadestånd. I kallelsen från domstolen står det vilken tingsrätt du ska till och vilken dag och tid som rättegången ska äga rum. ... Domstolen beslutar då om du måste komma eller inte.

Hur lyder Vittneseden i Sverige?

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag ska säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.

Vad händer om man inte infinner sig i rätten?

Om det inte är möjligt att avgöra målet utan att den tilltalade närvara kan domstolen döma ut ett vite, dvs. en slags straffavgift, som den tilltalade behöver betala. Domstolen kan också bestämma att den tilltalade, med hjälp av polis, ska hämtas till förhandlingen. I vissa fall kan personen omhändertas eller häktas.

Relaterade inlägg: