Vad händer med effekten om man delar en depottablett?

Innehållsförteckning

Vad händer med effekten om man delar en depottablett?

Vad händer med effekten om man delar en depottablett?

Depottabletter och -kapslar frigör läkemedel reglerat och jämnt, ofta i något långsammare takt. Om depottabletten eller -kapseln halveras eller krossas så går den långverkande egenskapen förlorad. Då kan en för stor mängd läkemedel frigöras på en gång.

Kan man dela kapslar?

Kapslar kan innehålla det verksamma ämnet i fast eller flytande form. Höljet består oftast av gelatin som löses upp i magen och tarmen. De flesta kapslar ska sväljas hela, men vissa kan du dela och andra kan du tugga sönder. Om du delar en kapsel måste du vara noga med att få i dig hela dosen.

Kan man dela en Ipren?

Alla tabletter och kapslar kan inte delas eller krossas, till exempel på grund av sämre effekt eller risk för biverkningar i munhåla och svalg.

Får man dela tabletter?

Vissa tabletter är stora och kan därför vara besvärliga att svälja. En del tabletter och kapslar går att dela eller krossa, men det gäller inte alla. Vissa tabletter är till och med olämpliga att krossa. Fråga alltid sjuksköterskan om du är osäker.

Kan man dela paracetamol?

Kan man dela Alvedon 500 mg brustabletter eller suppositorier för att få en halv dos (250 mg)? Vi rekommenderar inte att brustabletten delas för att ge dosen 250 mg eftersom den saknar brytskåra. Inte heller en suppositorie ska delas.

Kan man dela en Ipren till barn?

För andra kan Ipren eller andra läkemedel som innehåller ibuprofen fungera bättre. Däremot ska du inte kombinera dessa två sorters läkemedel. Vi brukar inte rekommendera att man kombinerar Alvedon och Ipren till barn, utan att först ha haft kontakt med vården.

Får man dela Alvedon?

Inte heller en suppositorie ska delas. Använd istället Alvedon munsönderfallande tablett 250 mg, suppositorier 250 mg eller dela en filmdragerad tablett 500 mg (som har brytskåra) för att ge dosen 250 mg Alvedon. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada.

Relaterade inlägg: