Vilken fukthalt ska det vara i ved?

Innehållsförteckning

Vilken fukthalt ska det vara i ved?

Vilken fukthalt ska det vara i ved?

Veden bör ha en fukthalt under 20 % när den eldas (ju torrare den är desto bättre). Det kan vara svårt att avgöra hur torr veden är genom att enbart känna på den. Bästa sättet är att väga en eller några stycken vedklabbar (vikten A) och sedan torka dem i ugn under ett dygn i ca 105 graders värme.

Hur lång tid tar det att torka ved?

En normal sommar tar det cirka 4–6 veckor att torka ved. När veden är fuktig så avger den dåligt med värme och är inte heller bra för miljön. För att veta om veden är lagom torr så kan man mäta fukten med en fuktmätare. Om fukthalten överstiger 20 procent ska man vänta med att elda med den.

När tar man in veden?

Bäst är att låta veden torka utomhus först, så att vinden kommer åt ordentligt, innan man tar in den i sin vedbod för förvaring. Att på en gång fylla hela vedboden med fuktig färsk ved brukar inte ge förutsättning för bra torkning.

Varför sprakar brasan?

Hej Mats, Det beror på att granveden innehåller så mycket kåda. Även tall som innehåller kåda kan spraka och sprätta iväg. Kådan brinner häftigare (är mer energirik) än det omgivande veden varför de blir små "explosioner" när kådrikare partier i veden förbrukas av elden.

Hur länge ska man torka ved?

Hur länge den ska lagras kan man inte med säkerhet säga. I slutändan är den avgörande faktorn alltid fuktigheten i veden. Ved ska inte förvaras längre än fyra år. Efter det kan dem gasrika beståndsdelarna i veden inte förångas och den biologiska nedbrytningsprocesser minskar brännvärdet.

Hur länge ska bok torka?

Något som också spelar stor roll för torktiden är träslaget. Hårda träslag tar betydligt längre att torka. Till de hårda träslagen hör ek och bok med riktigt långa torktider bortåt två år.

Är det farligt att andas in rök från kamin?

Resultatet från forskningen visar att rök från vedeldning är ett folkhälsoproblem. Bland annat påverkar vedrök luftrören negativt, något som kan kopplas till försämring av både astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Relaterade inlägg: