Vad får jag elda i trädgården?

Innehållsförteckning

Vad får jag elda i trädgården?

Vad får jag elda i trädgården?

Du som bor i fristående hus kan elda mindre mängder torrt trädgårdsavfall från den egna trädgården om röken inte stör närboende. Däremot är det förbjudet att elda skräp som byggavfall, gamla möbler, gummi och plast.

Får man elda brädor?

Du får inte elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor och dylikt! Det är stor risk för dålig förbränning och att det bildas eller frigörs andra hälsofarliga ämnen, t ex dioxiner och giftiga metaller.

Varför brinner plast?

Det kan t ex vara utmatningen från en ugn eller annan högtemperaturprocess där de transporterade produkterna överförs till ett transportsystem med band eller kedjor av plast. Underhåll eller annat arbete kan GE UPPHOV TILL GNISTOR OCH ANDRA VÄRMEKÄLLOR SOM HAMNAR PÅ BANDET ELLER KEDJAN AV PLAST.

Hur bidrar plast till växthuseffekten?

Plasten bidrar med betydande koldioxid utsläpp både vid tillverkning och när den går till förbränning efter användning. Plasten, även sådan som inte baseras på olja och naturgas, medför också andra typer av miljö påverkan som till exempel spridning av svårnedbrytbart plastskräp i naturen.

Relaterade inlägg: