Vad händer om man inte fyller på kylarvätska?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte fyller på kylarvätska?

Vad händer om man inte fyller på kylarvätska?

Utan kylarvätska överhettas motorn snabbt och "skär" genom att oljan i motorn överhettas varvid smörjoljefilmen i de olika motordelarna brister och metallisk kontakt uppstår. ... Glykolen sänker fryspunkten på vattnet i kylarvätskan så att den är flytande vid temperaturer under 0 °C.

Vad är viktigt när man fyller på kylarvätska?

50/50 glykol och vatten är en lämplig blandning för bra frysskydd. En 50/50-blandning av etylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka 40 minusgrader. En 50/50-blandning av propylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka minus 33 grader. I södra Sverige krävs att kylvätskan klarar minst 20 minusgrader.

Hur man fyller på kylarvätska?

Hur fylla på kylarvätska Se till att motorn vilat en timme innan du öppnar locket till kylarvätskans behållare. Om motorn är varm finns risken att kokhet vätska sprutar upp från motorn. Fyll på tills nivån överstiger den lägsta markeringen.

Hur långt kan man åka utan kylarvätska?

har man en bra olja som klarar värme bra så kan man med kall motor flytta bilen några hundra meter, men det är absolut inte bra att köra motorn varm upprepade gånger då det finns riskt att topplocket slår sig. har du hybridturbo så får turbon nedsatt kylning vilket kan leda till att lagerna skär.

Hur ofta är det normalt att fylla på kylarvätska?

Ett modernt slutet kylsystem ska inte behöva efterfyllas. Här finns det anledning att misstänka att EGR-kylaren läcker, vilket tyvärr inte är helt ovanligt. Detta läckage syns inte eftersom vattnet försvinner ut med avgaserna och ett läckagetest visar heller inte på något fel.

Relaterade inlägg: