Vad får man k-Vitamin av?

Innehållsförteckning

Vad får man k-Vitamin av?

Vad får man k-Vitamin av?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

Finns det K-vitamin i banan?

Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt. Dessutom innehåller de en rad olika vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer.

Vad är ett tecken på brist på vitamin K?

  • Blåmärken är ett tecken på brist på vitamin K. Det minst allvarliga tecknet på brist på vitamin K är blåmärken. Dessa är en ansamling blod som är ett resultat av en blödning. Om du ofta får blåmärken kan det vara ett larm om att du har brist på vitamin K. Det finns de som klagar på att de får blåmärken av minsta lilla.

Vad är symptomen på K-vitaminbrist?

  • Symptom på K-vitaminbrist. Brist på K-vitamin är i praktiken mycket ovanligt och ses typiskt endast vid tillstånd som ensidig kost, nedsatt förmåga att uppta fett, leversjukdom eller långvarig diarré. Bristsymptom på K-vitamin är förlängd blödningstid, då blodets förmåga att koagulera försämras.

Vad är bra källor för Vitamin K1?

  • Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

Vad innehåller vitamin K2 i livsmedel?

  • Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger. Innehållet av K-vitamin i livsmedel påverkas av faktorer såsom sort, odlings- och lagringsförhållanden.

Relaterade inlägg: