Vilken gnagare kan inte tillverka C-vitamin?

Innehållsförteckning

Vilken gnagare kan inte tillverka C-vitamin?

Vilken gnagare kan inte tillverka C-vitamin?

Marsvin liksom människor kan inte tillverka sitt eget C-vitamin utan är beroende av att få det tillfört via kosten.

Är vitaminrik?

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.

Vilka djur ingår i gnagare?

Till gnagare räknas exempelvis möss, råttor, marsvin, guldhamstrar, chinchillor och ökenråttor.

Varför får man brist på C-vitamin?

  • Brist på C-vitamin kan dock ge svaghet, trötthet och irritation. Om man allvarlig brist på C-vitamin kan det leda till Skörbjugg. Bristsjukdomen gör att man får blödande och inflammerande tandkött, lätt får blåmärken, försämrad sårläkning och känslig för infektioner.

Kan man få i sig mycket C-vitamin?

  • Kan man få i sig för mycket C-vitamin? Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Vad är dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen?

  • C-vitamin finns i alla citrusfrukter, men också i annan frukt, bär och grönsaker. Du får i dig ditt dagsbehov genom att antingen äta en apelsin, ett par hekto broccoli eller en halv paprika. Dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen är 75 mg, för gravida och ammade är det lite högre.

Hur ökar järnupptaget på C-vitamin?

  • C-vitamin ökar järnupptaget. Bristsymptom på C-vitamin kan därför vara: Trötthet, apati, irritation, svaghet, andnöd, orkeslöshet Nedsatt infektionsförsvar, förkylningar, allergier

Relaterade inlägg: