Vad händer om man inte har så mycket syre i kroppen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte har så mycket syre i kroppen?

Vad händer om man inte har så mycket syre i kroppen?

Kroppen behöver syre för att kunna fungera Syre är nödvändigt för att cellerna och kroppen ska kunna fungera. Hjärnan kan bara vara utan syre några minuter innan den skadas. Koldioxid är däremot skadligt och måste föras bort från cellerna. Cellerna slutar fungera om koldioxiden stannar för länge.

När kan man behöva syrgas?

Behandling med syrgas (oxygen) i hemmet ges vid svår kronisk lungsvikt. Den vanligaste orsaken till kronisk lungsvikt är kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), oftast orsakad av tobaksrökning. Andra orsaker är bland annat lungfibros (ärrbildning i lungorna) och sjukdomar i lungornas blodkärl.

Hur mycket syre andas vi per dag?

Växters fotosyntes och respiration varierar nämligen mycket, och sjunker luftens syreinnehåll från det normala 21 procent till omkring 14 procent, kan det låga syreinnehållet vara skadligt för människan. Når syrenivån runt tio procent, kan det vara direkt livshotande. En hög koldioxidnivå är också skadlig.

Hur mycket syre är det i utandningsluften?

Luft är den gasblandning som finns överallt omkring oss i jordens atmosfär, och som vi behöver för att kunna andas. Luften består till största delen av kväve, cirka 78 procent, och syre, cirka 21 procent. I luften finns även mycket små mängder av andra gaser såsom argon, koldioxid och neon.

Relaterade inlägg: