Vad händer med kvicksilver i kroppen?

Innehållsförteckning

Vad händer med kvicksilver i kroppen?

Vad händer med kvicksilver i kroppen?

Kvicksilver i ångform (från t ex amalgamfyllningar) tas upp i lungorna och tränger lätt in i blodets röda blodkroppar där det sönderdelas till envärt eller tvåvärt kvicksilver. Dessa joner stannar kvar i cellen och binds gärna till svavel, t ex på svavelrika aminosyror som cystein och glutation.

Hur dör man av kvicksilver?

Kvicksilver finns naturligt i jorden, men när det omvandlas till sin organiska form metylkvicksilver och tas upp av människokroppen är det extremt giftigt. Den största boven är kolförbränning. Kolet som utvinns från jorden innehåller kvicksilver, och när kolet förbränns förgasas kvicksilvret och släpps ut i atmosfären.

Kan man mäta kvicksilver i kroppen?

Organiskt kvicksilver försvinner från kroppen via avföringen, och den biologiska halveringstiden är ca 70 dagar. Halveringstiden för det kvicksilver som inlagrats i hjärnan kan vara flera år. Mätningar av kvicksilverhalten i blod visar exponeringen av både oorganiskt och organiskt kvicksilver.

Hur mycket kvicksilver är farligt?

Gränsvärden. Det finns gemensamma gränsvärden inom EU för högsta tillåtna kvicksilverhalter i vissa livsmedel som säljs, bland annat fisk. Gränsvärdet för kvicksilver i dricksvatten är 1 mikrogram per liter.

Hur påverkas vi av kvicksilver?

Metaller kan inte brytas ned utan blir kvar. Därför kan det ta lång tid från det att ett utsläpp upphört, till dess att även halterna i människor och miljö minskar. Från marken läcker de sakta ut i sjöar och vattendrag i omgivningen. I vattendragen påverkar de växter, fiskar och levande organismer.

Relaterade inlägg: