Vad händer med räntan vid hög inflation?

Innehållsförteckning

Vad händer med räntan vid hög inflation?

Vad händer med räntan vid hög inflation?

Stiger inflationen över målet höjer Riksbanken reporäntan. Och då blir vanligtvis bolånen dyrare. ... Det är först då vi får varaktigt högre inflation, och det är först då det i sin tur skulle betyda högre räntor, säger Robert Boije, chefsekonom vid bolånebanken SBAB. Lugnet märks på de bolån som erbjuds.

Vad är dåligt med en hög inflation?

En hög inflation leder till osäkerhet bland hushåll och företag, konkurrenskraften mot andra länder minskar vilket inte är bra för exporten.

Varför har vi ett inflationsmål på 2?

Inflationsmålet lägger då grunden för en välfungerande pris- och lönebildning. I Sverige har inflations- målet bidragit till en stabilitet i svensk lönebildning sedan slutet av 1990-talet, vilket kan jämföras med 1970- och 1980- talen, då lönebildningen skapade stora obalanser.

Vad kan påverka inflationen?

Två av de vanligaste orsakerna som leder till inflation är ökad efterfrågan och stigande priser. ... Priserna drivs därmed upp eftersom leverantörerna plötsligt kan begära mer pengar för sina varor. Den genomsnittliga kostnaden för varorna ökar alltså successivt. De ökade priser leder i sin tur till ökade lönekrav.

Relaterade inlägg: