Vad händer om man går mycket?

Innehållsförteckning

Vad händer om man går mycket?

Vad händer om man går mycket?

När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du blir piggare och starkare. Fysisk aktivitet i form av raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

Hur farligt är det att sitta för mycket?

Vi blir sjuka. Stillasittande ökar risken för folksjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke, cancer (bröst, prostata och tjocktarmscancer), psykisk ohälsa, stressproblematik och ångest.

Hur påverkas hälsan av att gå?

Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

Hur mycket ska man sitta per dag?

7-8 timmar per dag sitter vuxna stilla i snitt varje dag. Det visar både svenska och internationella studier. Att titta på tv står för hälften av den tid vi sitter stilla på fritiden.

Vilken kroppsdel skadas oftast när man sitter för länge?

Ryggraden påverkas mest och har många negativa följder. När vi sitter gör vi det oftast med en delvis kutande rygg, långt ifrån den grundform som den är byggd för, den upprätt stående och därmed jämnt belastade. Ryggkotorna, och diskarna däremellan, belastas ojämnt när vi sitter.

Relaterade inlägg: