Vad är ett normalt prostata värde?

Innehållsförteckning

Vad är ett normalt prostata värde?

Vad är ett normalt prostata värde?

Enligt det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancer är gränsvärdet 3 mikrogram per liter för män under 70 år, 5 mikrogram per liter för män mellan 70 och 80 år och 7 mikrogram per liter för män över 80 år.

Hur får man ner sitt PSA värde?

Behandling med 5-alfareduktashämmare (Finasterid, Proscar, Avodart) sänker PSA vid godartad prostataförstoring. Inom ett år ska PSA-värdet halveras. För patienter utan känd prostatacancer som tar 5-alfareduktashämmare ska därför de åldersspecifika gränsvärdena för PSA halveras.

Kan män sänka sitt PSA?

För två tredjedelar av männen kommer cut-off vara ett PSA-värde på 3 ng/ml, för de återstående en lägre cut-off på 1,8. Riktade vävnadsprover tas om magnetröntgen ger misstanke om tumör, men på hälften av männen som passerat det högre cut-offvärdet tas oavsett 10 biopsier, även om inte röntgen visar något.

Vad betyder PSA fritt?

PSA används främst för diagnos och uppföljning av sjukdom i prostatan och då särskilt prostatacancer. Kvoten mellan fritt och totalt PSA baseras på att en större del av PSA-molekylerna i serum är bundna till olika makromolekyler, medan endast en mindre del cirkulerar i fri, obunden form.

Relaterade inlägg: