Kan avtalas bort?

Innehållsförteckning

Kan avtalas bort?

Kan avtalas bort?

Lagen om anställningsskydd (LAS) Vissa delar av LAS är tvingande och de går inte att ändra genom avtal. Andra delar kan kompletteras och ersättas med kollektivavtal, till exempel när det gäller uppsägningstider och turordningsregler.

Vad händer om man bryter ett arbetskontrakt?

En annan påföljd vid avtalsbrott är att den ena parten kan kräva att prestationer fullgörs d.v.s. att du fullgör det som framgår av ditt anställningsavtal. Det är mycket vanligare att det blir konsekvensen före skadestånd.

Vad händer om arbetsgivaren bryter mot lagen?

38 § En arbetsgivare som bryter mot denna lag skall betala inte bara lön och andra anställningsförmåner som arbetstagaren kan ha rätt till utan även ersättning för skada som uppkommer. En arbetstagare är skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar den uppsägningstid som anges i 11 § första stycket.

Vad händer om ett företag bryter mot kollektivavtal?

Du som arbetstagare har rätt till de avtalsvillkor som framgår av kollektivavtalet. ... Resultatet av att arbetsgivaren bryter mot ett kollektivavtal kan bli att de drabbas av påföljder, till exempel skadestånd till dig för skadan som du drabbats av.

Kan man avtala bort Inlasning?

Nej, man kan inte avtala bort arbetstagares rättigheter som finns i LAS i ett individuellt anställningsavtal. Ett avtal som inskränker rättigheterna i LAS är ogiltigt (LAS 2 § andra stycket). Däremot kan ett kollektivavtal mellan en fackförening och arbetstagaren påverka rätten att bli inlasad.

Kan man ångra en anställning?

Arbetsgivaren kan inte ”ångra” en anställning utan får hålla sig till de regler om uppsägning som finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Den anställde kan när som helst säga upp sin anställning med iakttagande av uppsägningstid.

Relaterade inlägg: