Vad ska man göra om man har torra ögon?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om man har torra ögon?

Vad ska man göra om man har torra ögon?

Det finns inget botemedel för torra ögon. Men det finns några saker du själv kan göra för att lindra symtomen. Undvik miljöer som förvärrar besvären, som till exempel varma, blåsiga miljöer och torr, rökig luft. När du är utomhus kan du skydda ögonen mot vind och blåst med glasögon.

Kan man bli yr av synfel?

Ett synfel som ofta orsakar yrsel och huvudvärk är astigmatism, som är ett vanligt brytningsfel. Ljusets bryts inte till en skarp punkt på näthinnan, oavsett avstånd. Synen blir då suddig vilket kan vara mycket ansträngande för ögonen. Astigmatism är nästan alltid kombinerat med översynthet eller närsynthet.

Vad beror på torra ögon?

  • Torra ögon beror på att ögonen antingen producerar för lite tårar eller att tårarna är av för dålig kvalitet. Ofta är besvären kroniska, men det finns några saker du kan göra för att lindra symtomen. Vid torra ögon är de vanligaste symtomen att ögonen svider, skaver och att de känns grusiga och torra.

Varför är ögonen trötta och svider?

  • Ofta känns ögonen trötta och svider. Ögonen kan vara känsliga för rök, luftdrag och starkt ljus. Torr i munnen, näsan och halsen. Det är vanligt att bli så torr i munnen att det blir svårt att svälja mat utan att dricka samtidigt. Det kan också leda till att maten smakar annorlunda än den brukar.

Vad är irriterade ögon?

  • Irriterade ögon. Sjögrens syndrom. IRRITERADE ÖGON. Sjögrens syndrom. Sjögrens syndrom är en sjukdom som framför allt innebär att du blir mycket torr i ögonen och munnen. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden.

Relaterade inlägg: