Är det olagligt att ha kniv på sig?

Innehållsförteckning

Är det olagligt att ha kniv på sig?

Är det olagligt att ha kniv på sig?

Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat. Förbudet gäller föremål som är avsedda att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.

Vad får man för straff om man bär kniv?

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbuden i knivlagen döms till böter eller fängelse i högst sex månader (4 § första stycket). Om brottet är grovt döms till fängelse i högst ett år (4 § andra stycket).

Hur stor kniv får man ha på sig?

Det finns undantag för sådana fall där det kan anses befogat att bära kniv, och dessa prövas från fall till fall utifrån de omständigheter som råder i de enskilda fallen. Det finns ingen exakt gräns för hur långt ett knivblad kan vara utan att betraktas som ett farligt föremål enligt lagen.

Vilka redskap är olagliga enligt knivlagen?

Enligt vapenlagen är det olagligt att överlämna eller sälja springknivar, springstiletter och liknande knivar till personer som är under 21 år. Det handlar alltså om knivar där klingan eller bladet snabbt kan skjutas eller fällas ut ur skaftet.

Vad är normalt bruk av fickkniv?

I knivlagen står det att normalt bruk av fickkniv eller multiverktyg är tillåtet. I Knivlagens 1 § finns ett undantag som tillåter att man har en fickkniv, dock måste innehavet vara befogat. ...

Relaterade inlägg: