Vad gäller om det inte finns detaljplan?

Innehållsförteckning

Vad gäller om det inte finns detaljplan?

Vad gäller om det inte finns detaljplan?

Om du ska bygga utanför detaljplanelagt område, finns det möjligheter att utföra vissa åtgärder på fastigheter för en- och tvåbostadshus, utan att du behöver ansöka om bygglov. ... Möjligheten att bygga utan bygglov är större för byggnader utanför detaljplan och utanför samlad bebyggelse.

Vad är en liten avvikelse från detaljplan?

Mindre avvikelse är ett begrepp i fastighetsbildningslagen som inom vissa ramar medger avsteg från gällande detaljplan. Lagen ställer krav på att avvikelsen ska vara mindre och inte motverka detaljplanens syfte. ... Planens innehåll Det händer att en detaljplan fått ett innehåll som inte är helt ändamålsenligt.

Hur mycket får ett bygglov avvika?

Du får egentligen inte avvika alls från det läget som godkänts i bygglovet. Dock kan man ändra i bygglovet och den nya positionen godkänd, men det är ju då upp till bygglovshanterarens goda vilja och at inte det nya läget strider mot planen. Utsättning får endast göras av en av kommunen godkänd utsättare.

Hur många procent får man bygga ut utan bygglov?

Bor du i ett område som är utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse får du bygga max 50 kvadratmeter utan bygglov. Du får dock bara bygga ut max 50 procent av den ursprungliga byggytan.

När är det lämpligt att tillåta liten avvikelse?

Om tillåtna planavvikelser. I såväl bygglovs- som förrättningslagstiftningen finns utrymme att under vissa förutsättningar tillåta åtgärder som strider mot detaljplan. Utgångspunkten är då att avvikelsen är liten och att den inte motverkar planens syfte.

Relaterade inlägg: