Hur undviker man blöt Pajbotten?

Innehållsförteckning

Hur undviker man blöt Pajbotten?

Hur undviker man blöt Pajbotten?

Pajskalet är för blött: Ingen blir glad av en blöt pajbotten. Se till att förgrädda pajskalet tillräckligt länge! Om fyllningen är blöt kan du också skapa en fuktspärr genom att pensla skalet med äggula innan förgräddningen.

Varför blir min paj blöt i botten?

De vanligaste fällorna är att pensla på för snålt (täcker dåligt), pensla på för mycket, eller att låta det färdigglaserade skalet stå och svalna utan fyllning (då spricker hinnan upp i stora flagor). Ett litet uppvispat ägg räcker till en normalstor paj. Blir det en skvätt äggvisp över kan man blanda den i fyllningen.

Varför ska pajdeg Förgräddas?

Ofta blir pajen bäst om du börjar med att förgrädda pajskalet. Enda gången det egentligen inte behövs är du har en väldigt torr fyllning. Om du ska förgrädda ditt pajskal vill du att kanterna stannar på plats.

Måste man smörja Pajformen?

Använd en form med löstagbar kant. Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen. Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj och tänker använda en "blötare" fyllning. För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor.

Kan man göra Smördegspaj dagen innan?

Kan förberedas i god tid Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller och bakar pajen om du vill förbereda i god tid. Pajskalen kan frysas gräddade eller ogräddade.

Hur förvara Förgräddat pajskal?

Ett tips är att fylla pajskalet med okokta, gula ärter när man förgräddar det, så hålls skalet på plats i formen. Det går alldeles utmärkt att förbereda en pajdeg, eller ett pajskal, och förvara det gräddat eller ogräddat i kylen.

Varför fastnar pajen i formen?

Jag brukar pensla vispat ägg på pajkanten och vika ner bakplåtspapper runt om. Då håller det kanten uppe när man förgräddar skalet. :) Jag brukar ha ett par msk mannagryn i pajdegen och jag använder alltid smör i den också. Då lossnar pajskalet lätt.

Varför ska degen vila?

Svar: Det är helt enkelt för att smöret ska stelna till lite och göra så att degen är smidigare att arbeta med.

Varför ska man nagga paj?

TUMMA DEGEN från mitten och ut i små pajskal. Om du gör en stor paj, dela degen i flera bitar och tryck ut så blir det lättare att få pajskalet jämntjockt. NAGGA MED EN GAFFEL så det inte bildas luftblåsor. STÄLL KALLT före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt.

Varför ska en pajdeg vila?

När man låter degen vila kallt saktar man ner samma process vilket gör att det inte bildas så mycket gluten när man kavlar ut den. Att man vilar den hänger ihop med att man vill bearbeta degen så lite som möjligt. Då fördelas vätska och fett inte jämnt i degen.

Relaterade inlägg: