Vem driver in viten?

Innehållsförteckning

Vem driver in viten?

Vem driver in viten?

Hos Edita Prima Ab kan man också beställa giroblanketter för betalning av vite. Rättsregistercentralen driver in vitet (BotVerkstF 5.1 §).

Är det skatt på vite?

Viten kan utdömas av olika domstolar för att man bryter mot ett domstolsbeslut. Vitesklausuler förekommer också i avtal mellan enskilda parter. Vitesbelopp är inte skattemässigt avdragsgilla.

Vad händer om man inte betalar vite?

Ansökan om utdömande av vite Om ett vitesföreläggande inte har följts kan vitet dömas ut om den myndighet som utfärdat det ansöker om utdömande hos förvaltningsrätten.

Vem betalas vite ut till?

9 § brottsbalken betalas till staten. Hovrätten fastställde vitet om 100 000 kr att betalas till staten.

Hur bestäms vitesbelopp?

När vite föreläggs, skall det fastställas till ett belopp som med hänsyn till vad som är känt om adressatens ekonomiska förhållanden och till omständigheterna i övrigt kan antas förmå honom att följa det föreläggande som är förenat med vitet. Vitet skall fastställas till ett bestämt belopp, om annat inte följer av 4 §.

Måste man betala vite?

Ett vitesföreläggande innebär att en person eller ett företag måste betala ett visst förutbestämt belopp om man utan godtagbara skäl bryter mot en bestämmelse eller inte fullgör en viss förpliktelse.

Är det moms på vite?

Beskattning. Skadestånd eller vite beläggs normalt inte med moms då ersättningen som tas ut inte utgör ersättning för en vara eller tjänst och därför inte utgör omsättning i momshänseende. Det är viktigt att undersöka omständigheterna i det enskilda fallet eller vad som gäller i en vissa bransch.

Är det moms på skadestånd?

Ersättningar som betalas i syfte att kompensera den som lidit en oförutsedd skada är inte omsättning under förutsättning att ersättningen betalas utan krav på prestation från motparten och utan att det ursprungliga avtalet ändras. En sådan transaktion faller utanför tillämpningsområdet för mervärdesskatt.

Relaterade inlägg: